Tannpluss logo

Det viktigste du bør vite om tannkjøttsbetennelse

Skrevet av Tannpluss den 

Cover Image for Det viktigste du bør vite om tannkjøttsbetennelse

Betennelse i tannkjøttet er en vanlig tannhelseutfordring som kan påvirke både tannkjøttet og kjevebeinet. I denne artikkelen vil vi ta for oss hva du kan gjøre for å forebygge tilstanden, hvordan du kjenner igjen tidlige tegn, og hvordan tannkjøttsbettennelse kan behandles.

Hva er tannkjøttsbetennelse

Tannkjøttbetennelse er en betennelsestilstand i munnen som kan utvikle seg over tid og bevege seg gjennom flere faser. Den første fasen kalles gingivitt. Det oppstår når bakterier i plakk irriterer tannkjøttet, og kan føre til rødhet, hevelse og blødning. Blødning er spesielt vanlig under tannpuss eller ved bruk av tanntråd. På dette tidspunktet er tilstanden enkel å reversere ved grundig rens hos tannlegen og forbedret tannhygiene.

Hvis denne tilstanden ikke adresseres, kan den fortsette dypere i vevet, og utvikle seg til det som kalles for periodontitt. Dette er en mer alvorlig tilstand som påvirker beinet som holder tennene fast i kjeven, og kan føre til tap av tenner. Bakteriene som er involvert i periodontitt kan også danne sykdom andre steder i kroppen, spesielt hos eldre og kronisk syke personer.

Å være oppmerksom på tidlige tegn er derfor avgjørende for å starte behandling så raskt som mulig. Det minsker sannsynligheten for komplikasjoner, og at tilstanden beveger seg over til periodontitt. Vanlige symptomer på tannkjøttsbetennelse i første fase inkluderer:

  • Rødt og hovent tannkjøtt.
  • Blødning under tannpuss eller bruk av tanntråd.
  • Økt følsomhet i tennene.
  • Dårlig ånde (halitose).

Hva er vanlige årsaker til tannkjøttsbetennelse

Flere faktorer bidrar sammen til utviklingen av tannkjøttsbetennelse, inkludert:

  • Utilstrekkelig munnhygiene: Utilstrekkelig tannpuss og manglende bruk av tanntråd kan tillate plakk å bygge seg opp og irritere tannkjøttet.
  • Røyking: Røyking reduserer kroppens evne til å bekjempe infeksjoner, inkludert de i munnen.
  • Hormonelle endringer: Hormonelle svingninger, for eksempel under graviditet, menstruasjon eller overgangsalder, kan øke følsomheten for tannkjøttsbetennelse.
  • Sykdommer: Noen sykdommer, som diabetes, kan øke risikoen for tannkjøttsproblemer.
  • Genetikk: Mange pasienter opplever at problemer med tannkjøttet “går i arv” i familien.

Hvordan forebygge og behandle tannkjøttsbetennelse

Forebygging er nøkkelen til å opprettholde god tannhelse, og unngå tannkjøttsbetennelse. Dette inkluderer tannpuss, bruk av tanntråd, og regelmessige tannlegebesøk. Tannlegen ser etter forandringer i tannkjøttet ved årlig kontroll. Ved tegn på tannkjøttsbetennelse anbefales det å søke profesjonell behandling for å forhindre videre komplikasjoner. Behandlingen kan variere noe for hvert enkelt tilfelle, men består hovedsaklig av:

  • Grundig hygienerutine hjemme (som vi går gjennom sammen ved tannlegetime).
  • Røykeslutt.
  • Regelmessig dyp rens hos tannlegen.

For noen pasienter kan det ta tid å etablere nye rutiner hjemme, men en forbedring av tilstanden merkes som regel raskt etter man er i gang med tiltakene. Dette kan være en viktig motivasjon for å fortsette.

For personer med påvist betennelse som har påvirket kjevebeinet dekker staten deler av kostnadene. Da betaler pasienten bare egenandel ved tannlegebesøk. Har du frikort gjelder dette også.

Vi i Tannpluss er her for å hjelpe deg med å opprettholde en sunn munnhelse. Har du merket forandringer i tannkjøttet i det siste, eller er det litt lenge siden sist du var hos tannlegen? Ta gjerne kontakt med oss for å avtale en konsultasjon eller for å få mer informasjon om tannkjøttsbetennelse og de tannhelsetjenestene vi tilbyr.

Husk, en sunn munn betyr en sunn kropp!